4K-televisiot

Viihdeteknologian alalla 4K-tekniikka tuntuu olevan tämän hetken kuumin puheenaihe. Suuri osa uteliaita haluaa kuumeisesti tietää, mitä 4K-televisiot pystyvät tekemään – ja ennen kaikkea millä hinnalla. Eikä ihme, sillä kyseinen tekniikka kirjoittaa modernia historiaa puhuttaessa nykyteknologian audiovisuaalisesta annista.Sama teknologia niin sanotusti läikkyy ylitse myös muille alustoille. Oli kyseessä sitten elokuvakankaan, tablettien, älypuhelimien, videopelien tai tietokoneruutujen tuotteista, 4K-teknologia vaikuttaa jokaiseen tulevien vuosien ajan.

Mikä on 4K-televisio ja kuinka teknologia toimii käytännössä?

Lyhykäisyydessään ja yksinkertaisuudessaan 4K tarkoittaa enemmän pikseleitä; ja enemmän tarkoittaa tässä tapauksessa 8 miljoonaa.Kuvittele televisio 4×4 ruudukkona. Täysi HD pitää sisällään 1080 riviä (korkeus) ja 1920 riviä leveyttä. 4K-televisiossa nämä lukemat tuplaantuvat ja näin ollen nelinkertaistavat pikselien määrän. Tuloksena on luonnollisesti terävämpi ja kauniimpi kuvanlaatu.

Huomaanko eron?

Monet skeptikot kyselevät jo, mikäli tällä erolla on oikeasti käytännön merkitystä, sillä HD-televisiot pitävät sisällään jo nyt erinomaisen kuvalaadun. Vastaus skeptikoiden pessimismiin on: kyllä sillä on väliä. 4K-teknologia nimittäin niin sanotusti pakkaa jokaiseen pikseliin enemmän tietoa. Ja suurempi määrä tietoa tarkoittaa automaattisesti parempaa kuvalaatua. Parempi kuvalaatu tarkoittaa luonnollisesti parempia elämyksiä.Käytännössä tulet huomaamaan paremman kuvalaadun istumalla lähempänä ruutua. 4K-laadun avulla lähikuva ei muutu ”sumuiseksi” vaan pysyy laadukkaana. Niin, ja onhan 4K-televisioissa muitakin kehitelmiä, jotka parantavat katselua monella eri tavalla. Esimerkiksi ”älykäs” televisio reagoi taustalla oleviin valoihin ja varjoihin muuttamalla resoluutioita ja kontrasteja käyttäjän puolesta. Tämän lisäksi 4K-televisiot voidaan integroida muihin laitteisiin, kuten esimerkiksi oman tabletin ja älypuhelimen kanssa.Tunnetuimmat televisiobrändit tarjoavat jo kuluttajille monia eri vaihtoehtoja, mutta mikäli et ole vielä valmis uuteen teknologiaan, HD-televisiot tulevat riittämään toistaiseksi vallan hyvin. Toistaiseksi.

Kategoriat

Kalusto