Tavan käyttää televisiota tietokoneen näyttönä

Miten voisit käyttää hyväksi televisiotasi ruutuna, jonka kautta voit yhdistää esimerkiksi tietokoneesi ruudun? Audiovisuaalisten työkalujen kehitys nimittäin mahdollistaa entistä tehokkaamman – ja myös käyttäjäystävällisemmän – tavan käyttää televisiota tietokoneen näyttönä.

Miltä kuulostaisi esimerkiksi uusin Assassin’s Creed 52-tuumaisella televisiolla? Kuinka hienoa olisi esitellä lomakuvia huononäköiselle isoisälle pienen läppäriruudun sijaan olohuoneen televisiolla? Ja mikä tärkeintä, miten hienoa olisi katsella ladattuja elokuvia omalta sohvalta suuren taulutelevision kautta? Nyt nämä kaikki ovat todellisuutta!

Vietämme suuren osan päivästä mobiililaitteemme takana, vaikka hädin tuskin edes näemme pikkuriikkisistä ruuduista kaiken tarvittavan. Jotkut saattavat käyttää myös suurempaa mobiililaitetta suuremmalla ruudulla, mutta kuinka käyttäjäystävällinen moinen laite on todellisuudessa? Näin ollen kotiin saapuessamme haluamme katsella jotakin suurempaa, terävämpää ja mahtipontisempaa – istumatta oman läppärin tai pöytäkoneen taakse niskat jumissa pitkän päivän jälkeen. Onneksi nykyään löytyy mahdollisuus nauttia viihdemaailman tarjonnasta suuremman ruudun avulla: vastaus rukouksiimme on HDMI-tekniikka.

Töllö kiinni tietokoneeseen

Aivan ensimmäisenä paikallaan on pieni varoituksen sana, ennen kuin ryntäät television taakse etsimään oikeita liitteitä ja johtoja: Kaikki televisiot ja tietokoneet eivät välttämättä ole yhteensopivia HDMI-kaapelin kanssa. Hyväksi onneksi moderni kodin viihde-elektroniikka on löytänyt tiensä useimpien kotitalouksien olohuoneisiin. Esimerkiksi suurin osa tietokoneista pitää sisällään modernin näytönohjaimen (ts. grafiikkakortti), jonka avulla tietokoneen ruudun pystyy ohjaamaan televisioon.

Jos haluat viedä esimerkiksi pelaamisen täysin uudelle tasolle, kokeile pelata esimerkiksi uutta Battlefield 4:ää 102-tuumaisen videoheittimen kautta! Suurin osa näytönohjaimista vie myös äänen HDMI-kaapelin kautta televisioon, eikä meidän näin ollen tarvitse hankkia toista ylimääräistä kaapelia vain ääntä varten. Esimerkiksi HDMI-tekniikan edeltäjä DVI siirtää kuvan kyllä vallan mainiosti, mutta äänensiirto tapahtuu valitettavasti erillisellä kaapelilla, sekoittaen jo valmiiksi ärsyttävää kaapelikasaa televisiosetin takana.

HDMI-kaapelit ovat kaikki yhteensopivia, eikä tietty televisio- tai tietokonebrändi vaadi yksinomaan tiettyä HDMI-kaapelia (kunpa myös kaikki puhelimet toimisivat samalla tavalla). Ja mikäli tietokoneen mukana ei tullut HDMI-kaapelia, löydät niitä lähes kaikista elektroniikkaliikkeistä tai vaihtoehtoisesti voit tilata sen myös myös netistä.

Mutta entä jos tietokoneessa ei ole HDMI- tai DVI-mahdollisuutta?

Ei huolta, sillä tietokoneesta löytyy varsin todennäköisesti vanhan koulukunnan VGA-vaihtoehto (analoginen). Totta puhuen sinun ei kuitenkaan kannattaisi käyttää tätä vaihtoehtoa: VGA kyllä välittää kuvan näytölle, muttei läheskään yhtä hyvällä laadulla kuin HDMI tai DVI. Mikäli sinulla ei kuitenkaan ole näitä mahdollisuuksia, anna vaan mennä VGA:lla.

Teknologian työkalupakista löytyy vielä yksi toinen vaihtoehto: Nimittäin käyttämällä USB-liitintä voit lähettää tietokoneen kuvaa suoraan televisioon. Ongelmana on kuitenkin se, että kuva saapuu ruudulle viiveellä. Näin ollen esimerkiksi FPS-pelien (First Person Shooter, ensimmäisen persoonan räiskintäpelit) nauttiminen saattaa olla varsin vähäistä. Ellet osaa ennustaa vihollisen liikkeitä, sinun tuskin kannattaa luottaa USB-vaihtoehtoon.

Mikäli kuitenkin pelaat esimerkiksi pokeria nettikasinolla, pieni viive ei ole lainkaan haitaksi, sillä saat enemmän aikaa miettiä omia liikkeitäsi (tai vaihtoehtoisesti ärsyttää kanssapelaajia pienellä viivyttelyllä). Mikäli olet siis perinteisten uhkapelien ystävä, ei kaapelivalinnalla ole niin merkitystä. Sen sijaan suuresta näytöstä voi olla huomattavaakin hyötyä; erityisesti monet pokerihait pelaavat yhtäaikaisesti monessa eri pöydässä, joten isompi näyttökoko mahdollistaa pöytien levittämisen ruudun kulmiin ilman, että niitä tarvitsisi kutistaa liian pieniksi. Tämä ominaisuus ei tietenkään rajoitu ainoastaan pokeriin, sillä suuri pinta-ala luonnollisesti mahdollistaa laajan valikoiman yhtäaikaisen kokemisen muissakin peleissä.

Jos haluat ainoastaan katsella elokuvia tai kuvia, VGA sopii vaatimuksiisi täysin, kunhan ääni ja kuva saadaan toimimaan samassa tahdissa.

Onko laitteistosi ajan tasalla?

Kuten jo aiemmin mainittu, videopelejä (kirjaimellisesti) silmällä pitäen paras tapa nauttia pelaamisesta on HDMI-kaapelilla videotykin kautta.

Valitettavasti kaikilta ei löydy ”miesluolaa”. HDMI:n kytkeminen käy helposti, sillä modernit laitteet tunnistavat yhteensopivuuden automaattisesti asettamalla resoluutioksi 1920×1080. Täten sinun ei kannata itse lähteä sorkkimaan korkeampia tai matalampia asetuksia, sillä lopputulos on lopulta niin laitteiston kuin myös käyttäjän kannalta varsin surkea. Toki jos huomaat, että pelin grafiikka vie liikaa mehuja tietokoneeltasi, resoluution muokkaaminen sallittakoon, sillä downshiftaaminen saattaa huonontaa kuvaa, mutta ei kuitenkaan estä itse pelaamista.

Kipin kapin siis HDMI-ostoksille, mikäli sinulta ei jo löydy kaapista kyseistä kaapelia. Samalla voit harkita uuden 4K-television hankintaa, sillä nämä laitteet vievät kuvalaadun täysin uudelle tasolle. Tietokoneen tai konsolien liittäminen uuden sukupolven HD- ja 4K-televisioiden ruutuun saattaa muistuttaa jo ajan ja materian itsenäistä muokkaamista. Mutta jos kukkarostasi ponnistaa Mäki-Matti, niin älä huoli, pelaaminen maistuu takuulla HDMI:n välityksellä nykyiselläkin kalustollasi.

Kategoriat

Kalusto